Manden i videoen fra Kastrup Havn har ret i, hvad han siger

TV 2 bragte i mandags en historie, som de fleste af vores læsere formentlig har bemærket. En muslimsk kvinde ved navn Kodes Hamdi lagde søndag en video på Facebook, der blev delt mange gange. I videoen, som er filmet på Kastrup Havn, ses, hvordan kvinden og hendes ligeledes udenlandske mand støder verbalt sammen med en dansk mand. Historien er blevet bragt af alle de store nyhedsmedier, og statsminister Mette Frederiksen har også udtalt sig om den.

Kodes Hamdis familie var tilsyneladende ude at gå tur. Hun fortæller, at hendes to sønner legede ved vandet, og det var den danske mand blevet irriteret over, og han begyndte derfor at råbe ad dem. Derefter begyndte kvinden at optage med sit mobilkamera. I videoen ses det, hvordan kvindens mand og den danske mand går hen mod hinanden og står ansigt til ansigt. Den danske mand vil have den udenlandske familie til at forsvinde. Det vil de ikke. Den danske mand beder det udenlandske ægtepar om at holde kæft, og den udenlandske mand beder den danske mand om at holde kæft. Den del af videoen, der har været årsag til den store opmærksomhed, begynder, da den danske mand siger ”I er gæster her.”

”I er gæster her i det her land, mand,” fortsætter den danske mand. ”Hvorfor pisser I ikke af til jeres eget land, mand?”

Den udenlandske kvinde svarer: ”Det her, det er mit land. Jeg er opvokset her.”

”Det her er ikke dit land,” svarer den danske mand tilbage og bliver tydeligvis yderligere hidsig. ”Det her, det er ikke jeres land. Prøv at kigge på jeres hudfarve, mand.”

”Ja, I er gule, mand. I hører ikke til her. Hvorfor skrubber I ikke af til jeres eget land, mand?” siger den danske mand også (de fleste ville nok snarere beskrive den muslimske families hudfarve som brun – hos Berlingske kan man læse, at familien er fra Tunesien).

Reaktionerne fra politikerne og medierne har været, som man ville have forventet. De betragter tydeligvis den danske mand som kriminel og så ham helst smidt i fængsel, selv om han i videoen ikke er så meget som i nærheden af at foretage sig noget kriminelt. Venstres medlem af Folketinget Jan E. Jørgensen, som er advokat, har tilsyneladende en meget speciel opfattelse af, hvordan straffeloven fungerer.
 
”Det må være strafbart at på den måde verbalt angribe en familie, som ikke har gjort noget som helst,” siger han. Javel. Det kan man så grine af. Nogen stor advokat forekommer han ikke at være. Det kunne vist lige så godt være strafbart at være Jan E. Jørgensen.

Man kan spørge, hvorfor sådan en video overhovedet kræver så stor opmærksomhed. Hvis jeg i morgen bliver tilsvinet af en udlænding, skriver Mette Frederiksen så et Facebook-opslag om det? Med sikkerhed ikke. Hun skriver ikke Facebook-opslag om de forbrydelser og nederdrægtigheder, som udlændinge i stort tal dagligt udsætter danskere for. Og hvorfor skulle hun også dét? Den etablerede samfundselite er dødelige modstandere af idéen om, at Danmark tilhører etniske danskere, og så er der jo ikke nogen grund til at sætte negativt fokus på indvandreres adfærd.

Med denne artikel vil jeg imidlertid gerne fortælle om min egen holdning til videoen og de reaktioner – eller mangel på samme – der har været fra højrefløjen.

For det første ved vi ikke, hvad der præcis skete inden videoens start. Medierne har ikke interviewet den danske mand, så vi har kun kvindens ord for, hvad der skete. Det spiller nu ikke den store rolle for mig og næppe heller for de fleste andre. Det, der har forarget folk, er uden tvivl de konkrete ting, som den danske mand siger i videoen, så dét må være det centrale. Kvinden vil tydeligvis gerne vinde sympati, ved at hendes to små børn er med, men jeg kan ikke se, at det skulle spille nogen afgørende rolle. Hun og hendes mand er selv med til at optrappe konflikten, så vigtigere er det åbenbart ikke at skåne børnene. Desuden mener jeg grundlæggende ikke, at man har krav på ikke at blive konfronteret, bare fordi man har børn med sig. En konfrontation kan dog selvfølgelig være urimelig – børn eller ej. Alt i alt virker ægteparrets fokus på deres børn relativt udspekuleret, og da Kodes Hamdi tidligere har været i medierne, ved vi, at hun er en person, som på påfaldende vis har det med at blive udsat for vrede bemærkninger fra danskere og bestemt ikke bryder sig om, når danskere hævder deres ret til deres eget land.

Så hvad mener jeg om de ting, den danske mand siger til ægteparret? Det korte af det lange er, at jeg ikke mener, at manden indholdsmæssigt siger noget specielt forkert. Til gengæld siger han flere ting, som er helt rigtige. Det er hans land. Det er ikke deres land. De hører ikke til her, og de bør rejse hjem til deres eget land. Alt sammen rigtigt. Som dansker behøver man ikke at retfærdiggøre, at man ikke vil have udlændinge i sit land, ligesom man ikke behøver at retfærdiggøre det, hvis man ikke vil lukke fremmede ind i sit eget hus. Det er vores land. Længere er den ikke. Manden udtrykker sin frustration over de fremmede i det sprog, han nu engang har. Havde jeg stået i en lignende situation selv (hvilket da helt klart er en god idé at undgå), så ville jeg substantielt have sagt omtrent det samme, selv om det havde været med nogle andre ord. I stedet for at bemærke, hvad ægteparrets hudfarve var, ville jeg nok bare have konstateret, at de var fjendtligt stemte fremmede i mit land; dét at lægge mærke til, hvad folks hudfarve er, er imidlertid fuldstændig naturligt og ikke i sig selv urimeligt, og ægteparrets udseende afslørede jo netop, at de ikke kunne stamme fra Danmark.

Jeg vil gerne understrege, at jeg generelt vil fraråde folk at havne i konfrontationer med udlændinge (eller for den sags skyld nogen andre), og at jeg ikke som sådan billiger den danske mands sprogbrug (han siger blandt andet ”fuck you!”), men det centrale i denne sag er for venstrefløjen tydeligvis, at den danske mand identificerer den udenlandske familie som nogle mennesker, der ikke hører til i Danmark – det er dét, der skyldes, at historien er blevet så stor, og derfor er det dét, der er sagens kerne.

Så langt så godt. Hvordan reagerede folk fra højrefløjen på videoen? Tja, de reagerede meget lidt, og i det omfang, de reagerede, var det for at deltage i det kollektive selvydmygelsesritual, vores meningsdannere udfører, hver gang det bliver dækket i medierne, at en udlænding lider overlast i Danmark. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti tog på Twitter desværre ægteparrets parti, og ellers har jeg ikke set nogen reaktioner fra Dansk Folkepartis eller Nye Borgerliges medlemmer af Folketinget. Der kom dog en reaktion fra Nye Borgerliges folketingskandidat Tom Andkjær (en mørklødet mand, som kalder sig selv for Neger-Tom), der kaldte den danske mand i videoen for en idiot i et Facebook-opslag med en masse udråbstegn, versaler og stavefejl. Dét er imidlertid langt mindre interessant, end at Nye Borgerliges pressechef, Lars Kaaber, delte Tom Andkjærs opslag og tilføjede, at han er yderst tilfreds med, at Tom Andkjær er blevet opstillet for partiet. Ser man dét… Det kan man nok med fordel vælge at tage bestik af, hvis man mener, at Danmark skal være for danskere. Nationalkonservative politikere (dem findes der tydeligvis stort set ingen af i Danmark) havde selvfølgelig udtrykt sympati med den danske mand i videoen på trods af hans umiddelbare uhøflighed; hans vrede over at blive frarøvet sit eget land gennem masseindvandring er mere end berettiget.

Jeg bør retfærdigvis nævne, at en enkelt markant politisk skikkelse i Danmark ikke følte nogen medlidenhed med det tunesiske ægtepar. Rasmus Paludan har kaldt kvinden en islamist (hun har tilsyneladende tilknytning til det organiserede muslimske miljø i Danmark), og selv om jeg, som Atterdags læsere vil vide, i høj grad finder den evindelige snak om islam irrelevant, forstyrrende og ubegavet, skal Paludan dog have ros for, at han ikke tager de fremmedes parti på nogen måde og ikke kritiserer den danske mand i videoen. På Paludans hjemmeside er bragt en artikel om Kodes Hamdi, som for interesserede kan læses her: https://tv.frihedensstemme.dk/2021/05/25/den-muslimske-kvinde-bag-video-af-fuld-dansker-er-asylsvindler-hun-flygtede-fra-tunesien-men-tager-paa-ferie-i-hjemlandet/.

Jeg vil afrunde med en mere generel kritik af folk i det højreorienterede miljø, der kommenterer noget i retning af, at de da har en vis forståelse for den danske mand i videoen, selv om han er ”en taber”. Den slags er lavt og usympatisk. Det er unødvendigt med en nedladende kommentar om manden, og folk skriver og siger udelukkende den slags for selv at tage sig bedre ud. At se ned på danskere i de lavere socialklasser er noget, partier som Det Radikale Venstre gør. Det, den danske mand sagde i videoen, var mere rigtigt end noget, de nominelt højreorienterede politikere i Folketinget nogensinde har sagt. Han sagde ikke ét ord om ”den totalitære ideologi islam” eller tørklæder eller noget andet sekundært. Han konstaterede blot dét, der er centralt og burde være åbenlyst: De fremmede hører ikke til her, fordi de er fremmede, og derfor skal de ud.

Danmark for danskerne.

+ posts

Martin Christensen er redaktør for Atterdag.