Ja, kvinder bør dække sig til (og det bør mænd også)

De seneste dage har der i nyhedsmedierne været skrevet en del om pigers og kvinders påklædning. Efter Talibans tilbageerobring af magten i Afghanistan har der været fokus på, at kvinder i Afghanistan fremover vil skulle dække sig mere til.

”Væk er de kvinder, man så på gaden, der gik rundt i jeans, stramme toppe og et lille tørklæde, der dækkede håret mere symbolsk. Det er slut. Det er fortid,” siger TV 2’s journalist Simi Jan fra Kabul i denne artikel.

”Nu skal man som kvinde gå tildækket. I det hele taget er der ikke så mange kvinder i gadebilledet for tiden.”

I Danmark bliver der næppe Taliban-agtige krav om tækkelig påklædning i offentligheden lige foreløbig, men en skole i Vejle Kommune har dog forbudt eleverne at have bar mave i skoletiden, fordi man har oplevet, at piger kommer i skole i korte toppe, som ikke dækker hele maven. Det forbud har forarget diverse venstreorienterede mennesker. Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har på Instagram reageret således: ”Hvornår stopper vi med at fortælle piger, hvad de kan have på?” Og hun tilføjede: ”Hvad bliver det næste?”

Jeg kunne såmænd finde på mange gode idéer til, hvad det næste skulle være, men det lader vi ligge til en anden gang. I stedet vil jeg gerne knytte en mere generel kommentar til emnet påklædning. For hvad skal vi (reelt) konservative danskere mene om dét?

En god start er i hvert fald, at 14-årige piger under ingen omstændigheder skal være seksuelt påklædt, når de kommer i skole, og at fædre (og for den sags skyld mødre), der ikke har noget problem med, at deres 14-årige døtre er seksuelt påklædt, skal udskammes, indtil de har ændret holdning og tager ansvar for, at deres døtre i stedet bliver klædt anstændigt på. Det er værd at bemærke, at skolen i Vejle Kommune ikke har indført noget særskilt forbud mod at vise maveskind for piger. Drenge må heller ikke vise maveskind, men det er selvsagt ikke noget, drenge gør, eftersom drenge i meget lavere grad end piger har mulighed for at tiltrække sig positiv opmærksomhed ved at være letpåklædte. Skoleuniformer burde naturligvis indføres i alle grundskoler og gymnasier, således at kollektivet stod stærkere over for individet, men det er en helt anden sag og ikke emnet for denne artikel.

Er det kun små piger, der ikke bør være letpåklædte? Nej, naturligvis ikke. Voksne kvinder bør ligeså klæde sig anstændigt i offentligheden. Det er ikke en traditionel dansk eller europæisk værdi – og da slet ikke en kristen værdi – at give folk lov til at klæde sig, som de vil. Grundlæggende hører seksualitet til mellem en mand og en kvinde i et ægteskab. Når man klæder sig seksuelt i offentligheden, bryder man med dén traditionelle europæiske og kristne kerneværdi. Liberale islamkritikere har de seneste mange år fyldt i nyhedsmedierne med deres kritik af, at muslimer ikke er liberale og ”undertrykker” kvinder, og disse islamkritikere vil med garanti mene, at det er forfærdeligt, at Taliban i Afghanistan nu tvinger kvinder til at dække sig til, men denne islamkritik må vi fra nationalkonservativ side søge at gøre op med. Hvis Taliban eller andre for eksempel forfølger kristne, så er dét et problem. Det er til gengæld ikke et problem, at Taliban indfører en mere konservativ moral med hensyn til påklædning og seksualitet, og i øvrigt er det værd at overveje, om vi som vesterlændinge overhovedet skal have en stærk holdning til de interne regler hos muslimer i Afghanistan.

I forhold til mænds påklædning må man konstatere, at også mange mænd i Danmark i dag klæder sig på med det formål at virke seksuelt tiltrækkende hos det modsatte køn. Stramme t-shirts med korte ærmer, stramme bukser, korte shorts og lignende er for længst blevet helt normal påklædning. Den slags er naturligvis lige så lidt i overensstemmelse med traditionel moral, som kvinders udfordrende påklædning er det. Det største problem med mænd i denne sammenhæng er dog, at mænd er den grundlæggende årsag til, at så mange kvinder overhovedet overvejer at klæde sig seksuelt. Hvis mænd aldrig gav letpåklædte kvinder positiv opmærksomhed, så ville kvinder ikke få noget ud af at være letpåklædte.

Jeg afslutter denne artikel med et par bibelvers som en påmindelse om, hvor konservativt det kristne Europa historisk har været:

”Ligeledes vil jeg, at kvinder skal være ærbart og ikke prangende klædt, deres pynt skal ikke være kunstfærdige håropsætninger og guld eller perler eller dyrt tøj, men gode gerninger, som det sømmer sig for kvinder, der vedkender sig deres gudsfrygt.”

– Paulus’ Første Brev til Timotheus, kapitel 2, vers 9-10.

+ posts

Martin Christensen er redaktør for Atterdag.